Dünder Makina Distilasyon - Ekstraksiyon
  • Türkçe
  • English
  • Bulgaria
  • Arabian

Dünder Makina Distilasyon - Ekstraksiyon

Dünder Makina Distilasyon - Ekstraksiyon

KENDİ DOĞAL NEMLENDİRİCİ YAPIMI

KENDİ DOĞAL NEMLENDİRİCİLERİNİZ, YAĞLARINIZ VE LOSYONLARINIZI YAPMAK İÇİN ADIM ADIM KILAVUZLAR

129

İçerik

 

 

BOTANİKLERİN GÜCÜ

Çekiciliğimizi ve çekiciliğimizi arttırmak için zamanın başlangıcından beri bedenlerimizi hazırlıyor, parfümler ve süslüyoruz. Cildi beyazlatmak için timsah gübresi ve kurşun boyadan yapılmış yüz maskeleri gibi uygulamalardan vazgeçmiş olsak da, doğal cilt bakımı her zaman kalıcı bir çekiciliğe sahip olmuştur. Kleopatra'nın zamanından beri, botanik özler doğal dünyada şifa ve güzelleştirme için en önemli kaynak olarak kaldı.

Kendi el yapımı krem
​​ve losyonlarınıza doğru miktarda esansiyel yağlar gibi botanik özler eklemek, ürünlerinizin kişiselleştirilmesine olanak tanıyarak hem psikolojik hem de fizyolojik sağlığa katkıda bulunur.

Bu nedenle kremlerde, losyonlarda ve merhemlerde önemli botaniklerin bir kombinasyonunu sağlayan karışımlar popülerlik kazanmaktadır.

 

Kendin Yap DOĞAL NEMLENDİRİCİ YAPMANIN FAYDALARI

Ev yapımı doğal nemlendiricilerin avantajı, doğal özellikleri için özel bileşenler kullanılarak üretici tarafından özelleştirilebilmesidir. Tamamen doğal malzemelerle yapılan ev yapımı nemlendiriciler, cildi besleyen mineraller ve vitaminlerle doludur. Doğal faydaları arasında cildi nemlendirme ve gençleştirme yeteneği, hasarlı cilt hücrelerini geri kazanma yeteneği ve cilt üzerinde koruyucu geçici bariyerler oluşturarak sert çevresel faktörlerin neden olduğu gelecekteki hasarı önleme yeteneği yer alır. Ürünler yeniden kullanılabilir kaplarda saklanabildiğinden ve sterilize edildikten sonra her yeni ürün için özel olarak etiketlenebildiğinden, ambalajın atılmasından kaynaklanan atıklar daha az olur.

Çok çeşitli nemlendiriciler vardır, en popülerleri yüz kremleri, vücut losyonları, vücut yağları ve yüz sütüdür. Hepsi, daha sonra kullanılmak üzere kaplarında saklanmadan önce temelde birlikte eritilmesi ve soğutulması gereken birkaç basit doğal içerikle evde kolayca üretilebilir. Kremler ve losyonlar üç şeyden oluşur: 1) Kişisel tercihinize göre iyileştirici ve besleyici bir yağ olacak bir “baz” veya “taşıyıcı” yağ, 2) toksinlerden ve kirleticilerden arındırılmış su, aynı zamanda damıtılmış su olarak da bilinir, ancak saf çiçek suları veya diğer su bazlı sıvılar da kullanılabilir ve 3) bir emülgatör (genellikle bir mum, ancak bir kez birleştirildiklerinde emülsifiye edici özellikler sağlayan diğer doğal bileşenlerin bir kombinasyonu da olabilir).

Emülgatörler, suyu ve yağı bir nemlendiricide bir arada tutan bağlayıcı maddelerdir, çünkü bu iki bileşen aksi takdirde birleşmeyecektir; yağ ve suyun sabit ve kalıcı emülsiyonunu oluşturmak için gerekli bir bileşendir.

Çoğu ticari vücut yağı, aslında daha fazla balmumu içeriğine sahip yoğun kremlerdir. Bir losyon basitçe seyreltilmiş bir kremdir ve bir süt seyreltilmiş bir losyondur. Her ürün bir öncekinden biraz daha fazla seyreltilir: YAĞ (kalın, ağır, yağlı) 
 KREM (tereyağıdan daha ince ve genellikle çırpılmış)  LOSYON (en ince, hafif)  SÜT (losyondan daha sıvı ama daha zengin).

 

EMÜLSİYON TÜRLERİ

İki tür emülsiyon vardır, ancak her iki tür de aynı bileşenleri içerir - yağ ve su. Bunlar:  Suda Yağ Emülsiyonları ve Yağda Su Emülsiyonları.

Suda Yağlı nemlendiriciler, yağdan daha fazla su içeren nemlendiricilerdir. Bunlara su bazlı ürünler de denir. Yağ veya katı yağ damlacıkları su tabakasında basitçe dağılır. Bu emülsiyonlar daha çok nemlendirici ürünlerde kullanılır (örn. vücut losyonları ve gündüz kremleri.

Yağda Su nemlendiriciler genellikle yağlı bir his için kullanılan yağ bazlı ürünlerdir (örn. gece kremleri ve güneş kremi ve makyaj). Bu emülsiyonda su damlacıkları oluşur. Yağ tabakasında asılı Bu tip, daha yumuşak olduğu ve cildin lipid çift tabakasına zarar vermediği için kuru veya hassas ciltler için ideal bir bazdır.

 

DIY DOĞAL NEMLENDİRİCİLER İÇİN MALZEMELER

 

TAŞIYICI YAĞLAR
Bir nemlendirici tarifindeki ana, "baz" bileşen bir taşıyıcı yağ olacaktır. İdeal taşıyıcı yağ, iyileştirici, besleyici, gençleştirici ve koruyucu yağdır. Yağlar için popüler seçenekler arasında Zeytin ve Jojoba bulunur. Bu yağlar vitamin bakımından zengindir ve antioksidanlarda yüksektir, cilde kalıcı beslenme sağlar. Belirli cilt faydalarına ve belirli cilt tiplerine uyması için özel olarak seçilebilirler.

EMÜLSİFİYELER
Mumlar en yaygın olarak kullanılan emülgatördür. Emülsifiye edici mumlar, bitki bazlı yağ alkollerinden elde edilir. Balmumu aynı zamanda bir kremayı koyulaştırır - balmumu olmadan kremler salata sosunun akıcı kıvamına sahip olur. Emülsifiye edici bir mumun moleküler yapısı, yağ parçacıklarını çeker ve su parçacıklarını emer. Yağ su ile karışmış halde kaldığından, ağda yağın cilde nüfuz etmesine ve kaybolan nemin yerini almasına yardımcı olur. Ev yapımı bir nemlendirici üretme sürecinde, emülsifikasyon, ısıtılmış yağ aşaması, ısıtılmış su aşaması ve soğuma aşaması tamamlandıktan sonra gerçekleşir.

POPÜLER EMÜLSİFİYELER – EMÜLSİFİYE EDİCİ MUMLAR (“E-MUMLAR”) VE ALKOLLER:

·  BEESWAX kendi başına bir emülgatör değildir. Balmumu ve Boraks kombinasyonu, doğal bir emülsiyonlaştırma sistemi oluşturur, ancak bunların kıvamı, Cetearyl Alkollerle yapılan emülgatörlerin sunabileceği yüksek kaliteye sahip olmayacaktır. Çok az miktarda Boraks gereklidir, ancak balmumu olmadan kullanmak bir krem ​​veya losyonun başarısız olmasına neden olabilir. Doğal bileşenlerin bir kombinasyonu ile bir emülsiyon oluşturulabilir. Bu bileşenler, tek başına çalışan balmumunun aksine, emülsifiye edici bir etkiye sahip olmak için her zaman birleştirilmelidir. Doğal bir emülgatör için iyi bir başlangıç ​​kombinasyonu Balmumu, Sıvı Lesitin ve Borakstır. İşte basit bir doğal emülsiyon tarifi için basit bir formül: %80 Balmumu, %10 Boraks ve %10 Sıvı Lesitin.

·  EMULSIFYING WAX NF (INCI ADI: SETEARİL ALKOL (VE) POLİSORBAT 60) , kullanılan konsantrasyona bağlı olarak ince veya kalın emülsiyonlar oluşturmak için kullanılabilir. Tipik kullanım oranları toplam reçete ağırlığının %3-6'sıdır. Bu emülsiyonlaştırıcı mumu kozmetik preparatlar için kullanmanın avantajı, ciltte kalıntı bırakmamasıdır. Mükemmel stabiliteye sahiptir ve bir üründeki bileşenlerin ayrılmasına neden olmaz.

·  (İNCİ ADI): SETEARİL ALKOL, Cetyl ve Stearyl alkollerinin bir kombinasyonu olan bir yağ alkolüdür. Nemlendiriciye yumuşatıcılık veren bir cilt yumuşatıcı ve saç kremi olduğu bilinmektedir. Tipik kullanım oranları, toplam reçete ağırlığının %1-25'i kadardır. Kıvam arttırıcı ve stabilizatör olarak da kullanılabilir. %1 kullanmak, bir ürünü hafif bir losyonun kıvamına kadar kalınlaştıracaktır. Bir el kreminin zengin kıvamı için maksimum %25 miktarı önerilir. %2 veya daha az konsantrasyonlarda kullanıldığında yardımcı emülgatör olarak kullanılabilir.

·  (İNCİ ADI): CETEARETH-20  tek başına kullanılabilir veya Glyceryl Stearat gibi diğer emülgatörler ile kombine edilebilir. Bitmiş ürüne ipeksi, parlak bir his verir. Tipik kullanım oranları toplam reçete ağırlığının %1-6'sıdır. Önerilen maksimum kullanım seviyesi %30'dur.

·  (İNCİ ADI): GLİSERİL STEARAT   , emülsiyonlar için hem bir emülgatör hem de bir stabilizatördür, ikincisi, emülsiyonların ayrılmasını engelleyen bir kimyasaldır. Emülsifiye edilecek maddelerin yüzey gerilimini azaltmaya yardımcı olur. Cildin yüzeyinde bir bariyer oluşturarak cilde yumuşak ve pürüzsüz bir görünüm veren bir kayganlaştırıcı görevi görür, böylece su kayıp oranını yavaşlatır. Genellikle, Polisorbat 20 veya Ceteareth-20 gibi başka bir emülgatör ile birlikte kullanılır. Tipik kullanım oranları toplam reçete ağırlığının %1 - 5'i kadardır.

·  (İNCİ ADI): CETEARYL ALCOHOL/CETEARETH-20  bir mum değil, losyonlarda kullanılan mumsu bir pelettir. Dirseklerin ve ayakların daha sert cildi için olanlar gibi kalın ve mumsu olması amaçlanan losyonlar için özellikle faydalıdır. Tipik kullanım oranları, toplam reçete ağırlığının %2 veya %6'sıdır. Ayrıca emülsifiye edici bir mum ile birleştirilebilir.
 

BİR NEMLENDİRİCİ TARİFİNE EMÜLSİFİYE CİHAZI EKLEMEDEN ÖNCE, BİRKAÇ FAKTÖRÜN DİKKATE ALINMASI GEREKİR:

·  DOĞAL VS. SENTETİK EMÜLSİFİYELER: En “doğal” emülgatörlerin bile, yaygın olarak kullanılan emülgatörler haline gelene kadar bitkisel sıvı ve katı yağlardan çıkarılması, ayrılması ve işlenmesi gerekir.

·  SERTİFİKALI VS. SERTİFİKALI DEĞİLDİR: Bir tedarikçi, yalnızca sertifikalı ürünler kullanma konusunda katı olanlar için bir emülgatörün organik olarak sertifikalı olup olmadığını netleştirebilmelidir. Sertifika almanın yüksek maliyetleri olduğundan, tüm "doğal" emülgatörler sertifikalandırılmayacaktır.

·  KÜRESEL DURUM:  Göz önünde bulundurulması gereken kriterler, emülgatörün vegan, helal veya koşer olma durumunu içerebilir.

·  SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK:  Bazı kendin yap kozmetik üreticileri, palm yağı veya palm yağı türevleri gibi emülgatörler için yalnızca adil, sürdürülebilir, biyo-mühendislik ürünü olmayan yağlar kullanmakta ısrar ediyor. Farklı sürdürülebilirlik seviyeleri vardır ve avuç içi türevli emülgatörler her zaman "avuç içi" adını taşımaz. Bitki/hurma türevi içerik maddelerinin bazı örnekleri arasında Setil Alkol, Setearil Alkol, Palm Çekirdeği, Zeytin, Ayçiçeği, yüksek ve orta oleik Ayçiçeği, Fıstık ve Hindistan Cevizi yağları bulunur.

·  HLB: HLB, “Hidrofilik Lipofilik Denge” anlamına gelir. Suda çözünür emülsiyonlaştırıcıların (daha yüksek HLB değeri) su içinde yağ emülsifikasyonları için en uygun olduğuna ve yağda çözünenlerin (düşük HLB değeri) yağ içinde su emülsifikasyonları için en uygun olduğuna dair bir inanç vardır.

·  OPTİMUM YAĞ FAZI KONSANTRASYONLARI:   Emülgatörün performansı ürünlerde kullanılan yağ miktarından etkilenir, bu nedenle emülgatörün hangi belirli yağ fazında en iyi şekilde çalışacağını bilmek önemlidir.

·  VİSKOZİTE ARALIĞI:  Kullanılan emülgatör tipi ürünün viskozitesini ayarlayabilir. Seçilen emülgatör, ister vücut sütü nemlendiricisi isterse kalın bir gece kremi olsun, istenen viskozite aralığına uymalıdır.

·  BİR STABİLİZATÖR/KO-EMÜLSİFİYECİNİN GEREKSİNİMLERİ: Birlikte emülsiyonlaştırıcılar, kendi başlarına emülsiyon haline gelmesi amaçlanmayan ve bunun yerine mevcut bir emülgatörün aktivitesini arttırmak için kullanılan emülsiyonlaştırıcılardır. Bazı emülgatörler, artan ürün viskozitesi ve stabilitesi için bir stabilizatör veya ko-emülgatör ilave edilmesini gerektirebilir. Bir ko-emülgatör eklenmeden önce formülün gereksinimleri dikkate alınmalıdır. Örnek vermek gerekirse, bir emülgatör yalnızca sentetik bir stabilizatör ile çalışıyorsa, organik veya doğal bir formülde kullanılmamalıdır.

·  EN İYİ ÇALIŞMA PH ARALIĞI:  Emülgatörlerin en iyi çalıştıkları ideal pH aralıkları vardır. Bu aralığın dışına çıkmak, ürünün dokusunda, görünümünde, viskozitesinde veya stabilitesinde değişikliklere neden olabilir. Ürünün koruyucusunu oluştururken pH aralığını dikkate almak daha da önemlidir. Örnek vermek gerekirse, emülgatörün çalıştığı pH'dan daha düşük bir pH'da en verimli şekilde çalışan zayıf bir asidik koruyucu kullanılıyorsa, koruyucunun veya emülsiyonlaştırıcının değiştirilmesi gerekir.

·  ALKOL TOLERANSI:  Bağlayıcı ve yumuşatıcı özellikleri ve sıvı ürünlerin kıvamını değiştirme yetenekleri nedeniyle, cildi koruyan ve yumuşatan yağlı alkoller genellikle emülsiyonlara dahil edilir ve daha sonra "ko-emülsiyonlaştırıcılar" olarak adlandırılır, çünkü bunlar diğer "ana" emülgatörü desteklemek için. Bununla birlikte, alkol birçok emülsiyonu zayıflatma gücüne sahiptir. Emülsiyonlara alkol uygulanacaksa, tedarikçiler bir ürünün alkol toleransı hakkında daha fazla bilgi sağlayabilir.

·  YAĞ FAZI KARAKTERİ:  Seçilen emülgatörün nemlendiricideki bileşenlere uyması zorunludur. Bazen kullanılan yağlar bitkisel yağlar, mumlar ve tereyağı olabilir ve diğer zamanlarda trigliseritler (sıvı yağlar ve sıvı yağlar) yerine fraksiyonlanmış yağlar, yağlı alkoller veya monoesterler olabilir.

·  SOĞUK VS. SICAK İŞLEM:  En yaygın olarak kullanılan emülgatörler, yağ veya su fazlarıyla eritilmesi gereken topaklar, pullar veya tozlar biçiminde gelir. Isıya duyarlı bileşenler de kullanılıyorsa bu bir dezavantaj olabilir, ancak bileşenlerin eritilmesi gerekiyorsa kullanılmalıdır. Soğuk harmanlama tekniğine izin veren sıvı emülgatörler mevcuttur.

·  KESME TOLERANSI:  Bazı emülgatörler, ince parçacıklar ve damlacık boyutları üreten bir karıştırıcı olan bir homojenleştirici ve ayrıca "yüksek kesme" - sıvının biri sabit, diğeri belirli bir hızda hareket eden iki paralel plaka arasında hareket etme hızı gerektirir. sabit hız. Bazı emülgatörler, yüksek kesmeye dayanamazlar ve homojenleştirici tarafından kararsız hale gelirler.

·  UYGULAMA DOZU: